Door gebruik te maken van www.hetccv.nl geeft u toestemming voor het gebruik en plaatsen van cookies. Lees meer over cookies Verbergen
Delen
31 okt 2012

eBook Overlastbeleving

Een veilige buurt is belangrijk voor gemeenten en haar inwoners. Mensen voelen zich veiliger als zij minder overlast ervaren van bijvoorbeeld overlastgevende jongeren en buren of hondenpoep en vernielingen. Alleen is het begrijpen en aanpakken van overlastbeleving niet eenvoudig. Niet altijd is duidelijk of genomen maatregelen om overlast en verloedering te verminderen door inwoners ook als een verbetering worden ervaren.

In opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft het CCV het eBook 'Overlastbeleving' ontwikkeld. Deze digitale uitgave biedt u inzicht in het begrijpen en aanpakken van overlastbeleving.

Van theorie naar praktijk

Het eBook Overlastbeleving bestaat uit verschillende hoofdstukken:

  • Het eerste hoofdstuk biedt informatie over het belang van de aanpak van overlastbeleving, feiten, cijfers en de beschrijving in vier stappen hoe overlastbeleving tot stand komt.
  • Het tweede hoofdstuk gaat in op het Informatie Analyse Actie-model (IAA-model). Het IAA-model is een middel waarmee u de overlastbeleving in uw gemeente gestructureerd in kaart kunt brengen. U krijgt inzichtelijk wat de feitelijke situatie is, wat inwoners en ook de overheid daarvan zien én ervaren, maar ook welke beoordeling ze hieraan geven en wat vervolgens het effect is.
  • In het laatste hoofdstuk komt de praktijk aan het woord. In het voorjaar van dit jaar zijn de gemeenten Roermond en Rotterdam aan de slag gegaan met de aanpak van overlastbeleving middels het IAA-model. De gemeente Roermond deelt haar eerste praktijkervaringen.

Innovatieproject overlastbeleving

Het eBook Overlastbeleving is één van de producten die voortvloeit uit het innovatieproject overlastbeleving, een initiatief van het ministerie van Veiligheid en Justitie om gemeenten te helpen bij het terugdringen van overlast en verloedering. Het CCV is inhoudelijk betrokken en ontwikkelt verschillende activiteiten om gemeenten te helpen bij het terugdringen van overlastbeleving en verloedering.

Naast het eBook brengt het CCV ook deze nieuwsbrief Overlastbeleving uit en publiceerde het CCV onlangs de brochure 'Aan de slag met de aanpak van overlastbeleving' en het rapport 'Overlastbeleving begrijpen en aanpakken'.

Informatie

Het CCV praat graag met u door over het begrijpen en aanpakken van overlast in uw gemeente. Belangstelling? Vul dan het contactformulier in. We nemen dan contact met u op.

Links