Door gebruik te maken van www.hetccv.nl geeft u toestemming voor het gebruik en plaatsen van cookies. Lees meer over cookies Verbergen
Delen
21 sep 2012

Gemeenten moeten aansluiten bij RUD

Gemeenten moeten met ingang van 2013 de taken vergunningverlening, toezicht en handhaving onderbrengen bij een Regionale Uitvoeringsdienst (RUD). Staatssecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu) wil gemeenten, die niet bereid zijn om deze afspraken per begin 2013 na te komen, van hun bevoegdheden ontheffen.

Bevoegdheden tijdelijk naar provincie

Weigergemeenten zijn dan niet langer bevoegd vergunning te verlenen en milieuaspecten te handhaven. Hun bevoegdheden voor vergunningverlening, handhaving en toezicht gaan tijdelijk naar de provincie, die dit alsnog onderbrengt bij een RUD. De kosten komen wel voor rekening van de betreffende gemeente. Dit staat in het voorstel dat de staatssecretaris aan de Tweede Kamer stuurde.

Dekkend netwerk van RUD’s in het gehele land

''Mijn inzet blijft erop gericht dat alle gemeenten zich vrijwillig aansluiten bij een Regionale Uitvoeringsdienst. Dit voorstel is nodig als stok achter de deur voor de gemeenten, die om wat voor reden dan ook weigeren zich bij een RUD aan te sluiten. Het in werking treden van een landelijk dekkend netwerk van Regionale Uitvoeringsdienster per begin 2013 is ons menens en weigergemeenten zijn niet acceptabel'', aldus Atsma in een toelichting.

Het merendeel van de gemeenten is voortvarend aan de slag gegaan en brengt per 2013 de taken voor vergunningverlening, handhaving en toezicht onder bij een RUD. Kort na de jaarwisseling wordt vastgesteld welke gemeenten nog geen afspraken hebben gemaakt met een RUD.

Links