Door gebruik te maken van www.hetccv.nl geeft u toestemming voor het gebruik en plaatsen van cookies. Lees meer over cookies Verbergen
Delen
27 jul 2012

Jonge auto’s vaker gestolen en er komt meer geweld bij kijken

In het eerste half jaar van 2012 zijn 1.402 jonge personenauto’s (0 tot 3 jaar) gestolen. Nieuwe cijfers van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) laten zien dat het er 83 meer zijn dan in het eerste half jaar van 2011: een stijging van 6,3 procent. Daarnaast blijkt onderzoek van de Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) dat het gebruik van geweld bij autodiefstal steeds vaker voorkomt.

Maatregelen

“Steeds meer criminele organisaties blijken te beschikken over technische kennis en apparatuur waarmee ze de elektronische beveiliging van moderne auto’s kunnen kraken” aldus Guus Wesselink van AVc. AVc vindt dat de autofabrikanten aan zet zijn om de beveiliging fors te verbeteren en de criminelen weer een stap voor te komen.

Autobezitters die het risico van diefstal willen verminderen kunnen ook zelf maatregelen nemen. Bij inbraken worden vaak autosleutels gestolen en wordt vervolgens de auto meegenomen. Een goede beveiliging van de woning helpt om dat te voorkomen.

Meer geweld

Uit het KLPD-onderzoek, waarover Secondant deze maand publiceerde, blijkt dat het steeds vaker voorkomt dat criminelen met het gebruik van geweld de alarmsystemen van auto’s omzeilen.

Georganiseerde autodiefstal wordt vaak gezien als een criminele hoofdactiviteit gericht op de (internationale) handel. Steeds vaker is autodiefstal echter een neventaak van criminele organisaties die zich hoofdzakelijk met bijvoorbeeld overvallen, inbraken, liquidaties of andere zware criminaliteit bezighouden. De diefstal van de auto is dus niet alleen een doel, maar ook een middel om andere criminele activiteiten te faciliteren.

Bij de georganiseerde variant van autodiefstal is steeds vaker sprake van diefstal met geweld. Verschijningsvormen van autodiefstal met geweld zijn: carjacking, homejacking en autodiefstal na woninginbraak.

Daling totale aantal gestolen auto’s

Van de oudere bouwjaren werden minder auto’s gestolen. Het totale aantal gestolen personenauto’s komt daarmee op 5.593, dat is 2 procent lager dan het eerste halfjaar van 2011. Van de gestolen auto’s van 4 jaar en ouder werd 47 procent teruggevonden. Bij de jonge auto’s was dat slechts 32 procent.

Andere categorieën

Het aantal diefstallen van motorfietsen en bestelauto's daalde. Maar er werden wel meer vrachtwagens en brom- en snorfietsen gestolen in de eerste helft van 2012. Om het stijgend aantal bromfietsdiefstallen terug ter dringen zet AVc samen met een verzekeraar en de gemeente Amsterdam een project op. Een op de zes bromfietsdiefstallen vindt namelijk plaats in Amsterdam.

Links