Door gebruik te maken van www.hetccv.nl geeft u toestemming voor het gebruik en plaatsen van cookies. Lees meer over cookies Verbergen
Delen

Woningoverval

Woningovervallen zijn de meest gewelddadige vorm van overvalcriminaliteit. Er vallen meer gewonden en soms zelfs doden bij woningovervallen, dan bij overvallen op bedrijven of bij straatroven. In 2013 vonden er 638 woningovervallen plaats. Dat is negen procent minder dan in 2012 (692). Na een piek van 841 woningovervallen in 2009, neemt het aantal woningovervallen nu langzaam af.

Het aandeel woningovervallen binnen het totale aantal overvallen, stijgt wel al jaren. Was in 2001 minder dan één op de vijf overvallen een woningoverval, in 2013 is dit aantal gestegen naar ruim één op de drie. In Nederland zijn circa zeven miljoen woningen. De kans op een woningoverval is daarmee relatief klein (0,01 procent). 

Definitie woningoverval: het met geweld of bedreiging afnemen of afpersen van enig goed, gepleegd tegen personen in een woning of een poging daartoe. 

Aanpak woningovervallen

Gemeenten, politie, woningcorporaties en bewoners kunnen veel doen om de kans op een overval te verkleinen: goede beveiliging (deurspion, kierstandhouder, hang- en sluitwerk), groenbeheer en verlichting die zorgen voor zicht op de deur en voorlichting. Gemeenten en andere partijen kunnen bewoners voorlichten over het beveiligen van de woning en veilig gedrag tijdens een overval.

Het stappenplan voorlichtingsbijeenkomst organiseren helpt professionele partijen hierbij. Voorbeelden en maatregelen voor gemeente, politie en woningcorporaties vindt u in de database overvalpreventie.

Lees meer over de aanpak woningovervallen.

Woningovervallers en hun werkwijze

De meeste overvallers komen binnen door gewoonweg aan te bellen. Maar inbraak, insluiping en overrompeling van de bewoners zijn ook veel gebruikte methoden. De overvallers kunnen zich voordoen als bezorger van bijvoorbeeld post of bloemen, ze vragen of ze gebruik mogen maken van het toilet of ze stellen zich voor als de nieuwe buren (babbeltrucs).

De grootste groep verdachten is tussen de 18 en 24 jaar. Bij 53 procent van de overvallen wordt fysiek geweld gebruikt. Ook wordt er vaak door middel van een wapen gedreigd met geweld. Overvallers denken nogal eens te gemakkelijk met een woningoverval op een redelijk gemakkelijke manier aan veel buit te komen. Maar de buit valt bijna altijd tegen.

Lees meer over de werkwijze van woningovervallers.

Slachtoffers van woningovervallen

In tegenstelling tot de dalende trend van het aantal woningovervallen, is het absolute aantal 65-plussers dat slachtoffer is geworden van een woningoverval gestegen. Vooral kwetsbare personen (vanwege geestelijke of fysieke beperkingen) lijken sneller slachtoffer te worden van een impulsieve dader.

Bij de overige groepen die een verhoogd risico lopen, zoals ondernemers of zichtbaar vermogende personen, gaat de dader er vanuit dat er iets te halen valt. Als het slachtoffer tijdens de overval weerstand biedt door niet meteen op de eisen van de overvaller in te gaan, is de overval vaker gewelddadig. Slachtoffers van een (woning)overval wordt geadviseerd te reageren volgens het RAAK-principe.

Lees meer over slachtoffers van woningovervallen.

Het CCV helpt

Flyer ‘Verklein de kans op een woningoverval’Het CCV ondersteunt gemeenten, politie en andere partijen bij de aanpak van woningovervallen. Het stappenplan aanpak overvallen is een belangrijk middel bij de ontwikkeling van een lokale of regionale aanpak overvallen. Ook de nazorg aan slachtoffers van overvalcriminaliteit is onderdeel van deze aanpak.

Ook bewoners moeten maatregelen nemen om woningovervallen te voorkomen. Het CCV-stappenplan voorlichtingsbijeenkomst organiseren ondersteunt professionele partijen hierbij. In de webwinkel kunt u de flyer 'Verklein de kans op een woningoverval' bestellen of downloaden. Hierin wordt beschreven wat bewoners kunnen doen om de kans op een woningoverval te verkleinen. Op de website Politiekeurmerk Veilig Wonen vindt u diverse preventietips voor bewoners.

Lees meer over het hoe het CCV helpt