Door gebruik te maken van www.hetccv.nl geeft u toestemming voor het gebruik en plaatsen van cookies. Lees meer over cookies Verbergen
Delen

Woningoverval

Woningovervallen zijn de meest gewelddadige vorm van overvalcriminaliteit. Er vallen meer gewonden en soms zelfs doden bij woningovervallen, dan bij overvallen op bedrijven of bij straatroven. In 2014 vonden er 516 woningovervallen plaats. Dat is negentien procent minder dan in 2013 (638). Na een piek van 841 woningovervallen in 2009, neemt het aantal woningovervallen nu af.

Overvallen op woningen 2014-2013

 2013

 2014

Woningen 55+ 176 115 (-35 procent)
Beroepsmatig 356 344 (- 3 procent)
Particulier 106 57 (-46 procent)
Totaal aantal overvallen op woningen 638 516 (-19 procent)

 

Definitie woningoverval: het met geweld of bedreiging afnemen of afpersen van enig goed, gepleegd tegen personen in een woning of een poging daartoe. 

Aanpak woningovervallen

Gemeenten, politie, woningcorporaties en bewoners kunnen veel doen om de kans op een overval te verkleinen: goede beveiliging (deurspion, kierstandhouder, hang- en sluitwerk), groenbeheer en verlichting die zorgen voor zicht op de deur en voorlichting. Gemeenten en andere partijen kunnen bewoners voorlichten over het beveiligen van de woning en veilig gedrag tijdens een overval.

Het stappenplan voorlichtingsbijeenkomst organiseren helpt professionele partijen hierbij. Voorbeelden en maatregelen voor gemeente, politie en woningcorporaties vindt u in de database overvalpreventie.

Lees meer over de aanpak woningovervallen.

Woningovervallers en hun werkwijze

De meeste overvallers komen binnen door gewoonweg aan te bellen. Maar inbraak, insluiping en overrompeling van de bewoners zijn ook veel gebruikte methoden. De overvallers kunnen zich voordoen als bezorger van bijvoorbeeld post of bloemen, ze vragen of ze gebruik mogen maken van het toilet of ze stellen zich voor als de nieuwe buren (babbeltrucs).

De grootste groep verdachten is tussen de 18 en 24 jaar. Bij 53 procent van de overvallen wordt fysiek geweld gebruikt. Ook wordt er vaak door middel van een wapen gedreigd met geweld. Overvallers denken nogal eens te gemakkelijk met een woningoverval op een redelijk gemakkelijke manier aan veel buit te komen. Maar de buit valt bijna altijd tegen.

Lees meer over de werkwijze van woningovervallers.

Slachtoffers van woningovervallen

In tegenstelling tot de dalende trend van het aantal woningovervallen, is het absolute aantal 65-plussers dat slachtoffer is geworden van een woningoverval gestegen. Vooral kwetsbare personen (vanwege geestelijke of fysieke beperkingen) lijken sneller slachtoffer te worden van een impulsieve dader.

Bij de overige groepen die een verhoogd risico lopen, zoals ondernemers of zichtbaar vermogende personen, gaat de dader er vanuit dat er iets te halen valt. Als het slachtoffer tijdens de overval weerstand biedt door niet meteen op de eisen van de overvaller in te gaan, is de overval vaker gewelddadig. Slachtoffers van een (woning)overval wordt geadviseerd te reageren volgens het RAAK-principe.

Heeft er in uw gemeente een woningoverval plaatsgevonden? Maak gebruik van het stappenplan 'nazorg slachtoffers overvallen'.

Lees meer over slachtoffers van woningovervallen.

Het CCV helpt

Flyer ‘Verklein de kans op een woningoverval’Het CCV ondersteunt gemeenten, politie en andere partijen bij de aanpak van woningovervallen. Het stappenplan aanpak overvallen is een belangrijk middel bij de ontwikkeling van een lokale of regionale aanpak overvallen. Ook de nazorg aan slachtoffers van overvalcriminaliteit is onderdeel van deze aanpak.

Ook bewoners moeten maatregelen nemen om woningovervallen te voorkomen. Het CCV-stappenplan voorlichtingsbijeenkomst organiseren ondersteunt professionele partijen hierbij. In de webwinkel kunt u de flyer 'Verklein het risico op een woningoverval' bestellen of downloaden. Hierin wordt beschreven wat bewoners kunnen doen om de kans op een woningoverval te verkleinen. Ook is in de webwinkel de brochure 'Senioren en Veiligheid' te vinden. 

Tenslotte ontwikkelde het CCV, samen met het Verbond van Verzekeraars en de seniorenorganisatie Unie KBO, de digitale training Veilig Wonen. Met de training leren ouderen op een leuke, interactieve manier wat zij zelf kunnen doen om de veiligheid in huis te vergroten.

Lees meer over het hoe het CCV helpt

De kierstandhouder biedt weerstand in kwetsbare situaties

Bewoners kunnen zelf eenvoudige maatregelen nemen om woningovervallen te voorkomen. Bijvoorbeeld door het plaatsen van een SKG-gekeurde kierstandhouder. ''Een kierstandhouder?! Maar ik heb al een kettinkje op de deur, is dat niet voldoende?'' Nee en daar informeert het CCV u graag over. Een kierstandhouder houdt de deur op een kier en voorkomt het gewelddadig binnendringen van personen met kwaad in de zin. Dat kan ook met een kettinkje. Het probleem is echter dat een kettinkje geen SKG (Stichting Kwaliteit Gevelbouw) keurmerk heeft, omdat het eenvoudig kapot kan worden gemaakt en de deur dan open is. Een kierstandhouder vergroot het veiligheidsgevoel.

Lees het gehele artikel waarin Wiebe Agter (inkoopmanager Dipanox BV), Corine Duitman (Stadsmarinier High Impact Crime) en Dick Silvius (voorlichter Veilig Wonen) vertellen over de voordelen en het gebruik van een kierstandhouder.

Meer informatie

Wilt u ook in aanmerking komen voor een vrijblijvend adviesgesprek over het voorkomen van woningovervallen in uw gemeente? Neem dan contact op met Marian Verkerk, adviseur bij het CCV, 06 42 141 836.