Door gebruik te maken van www.hetccv.nl geeft u toestemming voor het gebruik en plaatsen van cookies. Lees meer over cookies Verbergen
Delen
17 apr 2012

Spanningen in de buurt

Verslag van een conferentie over spanningen in de buurt. De Stichting Maatschappij, Veiligheid en Politie (SMVP) en IVA Beleidsonderzoek en Advies (Universiteit van Tilburg) organiseerden deze conferentie in september 2011. In deze publicatie is onder meer aandacht voor de rol van de burgemeester.

Beschrijving

In de publicatie doet Nol Kleijngeld, burgemeester van Waalwijk, verslag van zijn ervaringen als burgemeester. Rob Witte, van IVA Beleidsonderzoek en Advies in Tilburg, geeft commentaar op deze bevindingen. Piet van Reenen, hoogleraar Politie en Mensenrechten aan de Universiteit Utrecht en consultant te Zetten, beschouwt het groot- en kleinschalige optreden van de politie. Guus Meershoek, lector Politiegeschiedenis aan de Politieacademie en docent aan de Universiteit Twente, bespiegelt de observaties van Piet van Reenen. Lianne Kleijer-Kool, Willem Pompe Instituut voor Strafrechtswetenschappen aan de Universiteit Utrecht, analyseert de mogelijke rol van etniciteit bij spanningen in de buurt. Een belangrijk punt in de beschouwing van Auke van Dijk, beleidsadviseur van de regiopolitie Amsterdam-Amstelland, is dat de politie in het kader van haar horizontale verantwoording verbindingen met lokale gemeenschappen dient te leggen. Etniciteit hoeft daarbij niet centraal te staan, maar mag ook geen belemmerende factor zijn. Tot slot vraagt Hans Moors van IVA Beleidsonderzoek en Advies aan de Universiteit van Tilburg, zich af of we nu weten wat spanningen in de buurt eigenlijk zijn.

Organisatie

Stichting Maatschappij, Veiligheid en Politie en IVA Beleidsonderzoek en Advies

Links

  • Het verslag is te downloaden op de website van SMVP.